thomas erikson 2

Thomas Erikson signerar.

”Du har säkert stött på den här personen: en spännande människa som är otroligt karismatisk, trevlig, charmig och hjälpsam. Som alltid har en komplimang i beredskap. Och som garanterat får dig att må bra. Du tror på det du får höra, även när det låter falskt – eftersom det känns så bra. Men det som verkar för bra för att vara sant är troligen det …”

Så här presenterar bokförlaget Forum karaktären ”psykopaten” som är antagonist i denna bok. Jag vet inte om det slagit dem hur många den här vaga beskrivningen kan passa in på. Till exempel konsulten som säljer enkla budskap… När budskapen är designade för att få folk att må bra i stunden, få dem att köpa budskapet snarare än på långsiktig utveckling, då är det precis ett sådant här manipulationsknep. Frågan är om vi ska kalla det psykopati eller helt enkelt bra sälj? Nåväl…

Låt oss ta avstamp i ett inslag i TV-programmet Fråga Doktorn. De presenterar Thomas Erikson, leende på bild med en speaker som säger ”Psykopater döljer sig mitt ibland oss”. Där studsar jag till… Inte menar de att den där trevliga mannen är..? Nej, han ska berätta om psykopati, något han enligt Forum kan göra ”initierat”. Bakgrunden är hans bok ”Omgiven av…” och att han enligt i sin yrkesbakgrund kommit in på hur människor fungerar ”och hur jag själv fungerar – där gjorde jag massor av förfärande upptäckter – men det ledde mig in på ämnet” samt att han någon gång blivit ”..rejält grundlurad…”. Som psykolog blir jag tveksam till meriterna. En thriller går att skriva utan att vara expert på ämnet. Att ha egna erfarenheter, ja låt oss göra en jämförelse – kan den som förlorat sina pengar i poker berätta om hur bra pokerspelare fungerar? – Kanske, men det är i alla fall ingen garanti för kompetens. Hur som helst får jag sympati för den här mannen. Klart han ska få berätta om sin bok!

Vad säger då Thomas Erikson och vad säger psykologin?

  • Det finns 200 000 psykopater i Sverige. Lika många som bor i Uppsala. ”Men säg nu inte att han sa att alla i Uppsala är psykopater…” invänder Thomas själv. Där har vi släppt kritiken mot den här fantasisiffran och hamnar i humorn istället. Ett av påverkansknepen som Erikson gjort till sitt signum. Hur som helst, ”det finns få välgjorda vetenskapliga studier som visar hur många…” säger Karolina Sörman på Karolinska Institutet (https://www.forskning.se/2017/10/11/charmen-med-en-psykopat/). Jaha, det var ju tråkigare med sanningen, att vi inte vet. Faktum är att det är jättesvårt att veta, det är inte så lätt att studera en hel befolkning och få alla (inklusive psykopaterna) att svara sanningsenligt om sig själva. Men vi har fått höra något vi tror när vi hör det – eftersom det låter bra – nämligen att vi vet hur många psykopater det finns i Sverige…
  • Vad är då en psykopat? – Det är en personlighetsstörning, säger Erikson. Och det stämmer väl ganska bra, även om den inte fått vara med i stora diagnosmanualen DSM-5 eftersom den fortfarande är omtvistad. Det som blir viktigt då är kriterierna för diagnosen. Erikson lutar sig här tungt mot Robert Hare:(https://sv.wikipedia.org/wiki/Robert_Hare_(psykolog). Han är meriterad, absolut, men också kritiserad inom psykologin. Här till exempel en studie som säger att hans psykopatibegrepp är problematiskt, att hans checklista saknar reliabilitet och kan missbrukas: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18693491 . Märkligt nog verkar Thomas Erikson inte varit särskilt intresserad av vad svenska forskare har att säga, eller andra kritiska forskare i USA. Jag saknar en hel del namn!
  • Men det blir värre. Thomas Erikson måste som vanligt infoga sin färglagda DISA-modell i denna bok också (den modellen är ju en av hans bäst säljande produkter). Det finns idéer inom DISA-teorin om att det kan gå att formulera psykopati med hjälp av deras ”typer” (som inte är typer utan bara beteenden – enligt Erikson). Det finns nu två problem med den här modellen i det här sammanhanget: 1) Den är inte studerad i psykopatisammanhang alls. Det finns ingen vetenskap bakom kopplingen mellan den modellen och psykopati. Inga publicerade studier. Så det är bara hittepå, samtidigt lånar Erikson den omtvistade Robert Hare (som inte heller har med DISA att göra) som vetenskaplig referens, och kan därför kalla sin bok ”populärvetenskaplig” (enligt sin egen definition). 2) DISA-modellen bygger på en helt annan kunskapssyn är Robert Hares modell. Robert Hare tänker normativt, alltså att det finns vissa drag som är normalfördelade och att det går att sätta normer för de dragen som man kan mäta individer på. DISA-modellen är inte normativ utan bara subjektiv. Det finns idag ingen metod för att översätta mellan två så olika teoretiska modeller. Men det är en verklig thriller att läsa Thomas Eriksons försök. Tyvärr hoppar han över den mest spännande delen av handlingen, nämligen hur teoretiserandet egentligen gick till.
  • Hur ska man göra då, eftersom det finns så många psykopater mitt ibland oss? Återigen har Erikson själv gett en bra sammafattning i Fråga Doktorn. ”Man ska inte gå runt och vara rädd.” – Skönt. ”Men man ska ha en naturlig vaksamhet mot nya kontakter.” – Nu blir jag rädd igen. ”Man ska jämföra det en person säger med den den gör. Säger en person jag kommer klockan två men den gör inte det, då vet vi det.” – Oj, betyder inte det bara att någon är slarvig med tider??  ”Ibland finns ett mönster i det här… Människor som alltid har ett färdigt svar, som låter kloka, som kan slänga till det hela tiden” – Ja, sådana har jag mött i konsultbranschen, absolut. Det var för övrigt ett bra, färdigt svar. ”Du måste ha ett ganska välsorterat… Du behöver nästan skriva ner vissa saker”. – Ja, just det, det är ju det jag gör… I den här bloggen. Skämt åsido, jag menar såklart inte att Erikson är psykopat. Men hans beskrivningar av att känna igen en psykopat är så vaga, så allmänna, att jag lika gärna kan projicera dem på vem som helst. Det leder oss till nästa steg i kritiken av den här boken.
  • Till sist ska läsaren ”Gå därifrån”, eftersom en psykopat aldrig går att bota. (Inom psykologin pågår studier och försök att bota psykopater. Det är inget forskningsområde som kommit särskilt långt, men vi måste försöka. Och det verkar som att man i alla fall kan främja empati hos människor). Frågan är då, eftersom vi i boken inte fått något säkert sätt att identifiera en psykopat, vilka vi ska gå ifrån? Läsaren lämnas ensam med denna fråga och förväntas själv gå ifrån sina nära och kära om de är psykopater (vilket läsaren inte kan veta, bara misstänka – genom att ”jämföra det en person säger med den den gör” och ”skriva ner vissa saker”). Jag bara anar vilken katastrof det skulle bli om jag anlade den måttstocken i mitt liv.
  • Om evidensen för det psykopatibegrepp Erikson utgår från är problematiskt, minst sagt, så saknas den helt för hans råd om hur man ska agera. Därför blir också rubriceringen ”pseudovetenskap” mer passande än ”populärvetenskap”.

Psykolog Ulf Karl Olov Nilsson som recenserat ”Omgiven av…” kommenterar:

”Med sin skrämseltaktik är det riktigt obehaglig läsning som framkallar ett slags paranoia… Läsaren inkluderas i ett vi förföljt av ondska, ett vi av allmänt hyggliga medborgare som bör lokalisera och detronisera…orsakslöst omänskliga och obotligt onda maskiner”

”Finns det då inte psykopati, finns inte ondska? – Jo, men vi löser absolut ingenting genom att betrakta den som omänsklig.”

Enligt bokomslaget erbjuder den här boken ”100 procents skydd mot manipulation”. Men som det också står på omslaget: ”Det som verkar för bra för att vara sant är förmodligen det”. Det är klart, att den som alltid ”går därifrån” när någon börjar manipulera, får ett starkt skydd. Samtidigt blir det lite förutsägbart. Om jag varje gång någon försöker sälja boken ”Omgiven av psykopater” till mig, går därifrån, då kommer jag naturligtvis inte köpa den. Men säg att någon (en psykopat?) lägger boken utanför min egen dörr… Då är jag ju så manipulerad att jag inte kan gå hem!

Det skydd vi behöver mot manipulation är kritiskt tänkande. Den som har ett kritiskt tänkande på psykologiområdet kommer dock inte att ha någon nytta av den här boken. Kort sagt, ser du den här boken: Gå därifrån.

 

Annonser